انواع محصولات گز تولیدی
از تاریخچه گز چه می دانید؟ آیا انواع گز از لحاظ شکل ظاهری و نوع بسته بندی می شناسید؟ محصولات مختلف گز چیست؟ انواع گز در تولیدی ها را می شناسید؟ مواد و ترکیبات گز اصل چیست؟ در ادامه طرز تهیه گز خانگی را آموزش خواهید دید.
گز قدمتی ۴۵۰ ساله در ایران دارد و به دوران صفویه باز میگردد که دوران آغاز مجدد فرهنگ و هنر در ایران و اصفهان بوده است.
یکی از ترکیبات اصلی گز انگبین میباشد که بواسطه کم بودن این طبیعی و گران بودن آن اکثر گزهای امروزی بدون انگبین است. گزهایی که در بازار به وفور یافت می شود ترکیب گلکوز، گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ و انواع مغزها می باشد. ولی اگر بخواهید یک گز اصل را بچشید باید به دنبال طعم های ترنجبین، انگبین، گز علفی و شیرخشت باشید.
به طور کلی گز به دو صورت بستهبندی میگردد:
- در جعبه ای پوشیده از آرد
- در پوشش پلاستیکی شفاف در جعبه
تقسیم بندی گز بر اساس شکل ظاهری
میتوان گز را در انواع زیر بر اساس شکل ظاهری تقسیم بندی نمود…
- گز لقمه ای
- گز آردی
- گز سکه ای
- گز برشی
- گز شکلاتی
- گز انگشت پیچ
۱) گز لقمه ای: خمیر آماده شده، درون دستگاه مخصوصی به قطعات یکسان برش زده میشود.
۲) گز آردی: گز بوسیله دستگاه پرس به شکل گلوله ای یا مربع در میآید و در جعبه ای مملو از آرد قرار میگیرد. پوشیده شدن سطح چسبناک گز با آرد موجب ماندگاری طولانی تر و افزایش عمر گز می گردد.
۳) گز سکه ای: گز به شکل سکه توسط دستگاه برش داده شده و بستهبندی میگردد.
۴) گز شکلاتی: گز در لایه ای از شکلات پوشانده می شود که پوشش شکلاتی مانع رسیدن رطوبت به گز می شود و موجب افزایش ماندگاری می گردد. به واسطه وجود شیر خشک و مواد دیگری در شکلات اطراف گز ارزش غذایی این نوع گز بیشتر می باشد.
۵) گز انگشت پیچ: گزی نرم و بدون مغز میباشد که به راحتی توسط قاشق مصرف میگردد و برای افراد مسن مناسب است.
طرز تهیه گز خانگی
مواد لازم:
شکر ۲۵۰ گرم
شکر یک پیمانه
تخم مرغ ۵ عدد
گلاب یک قاشق سوپخوری
مغز پسته ۱۵۰ گرم
بادکا ۳۰۰ گرم
طرز تهیه: شکر و آب را روی حرارت قرار می دهیم تا حل شود سپس بادکا اضافه میگردد مایع را مرتب باید هم زد چون کف نموده و سر میرود. آنقدر باید این کار را ادامه میدهیم تا به صورت آبنبات کشی در آید.
مایع را از روی حرارت کنار گذاشته ولی عمل هم زدن را ادامه میدهیم گلاب سفیده ی زده شده را اضافه می نماییم و با همزن تا جایی که قدرت دارد هم میزنیم. مواد نباید سرد بشود. مرتبا هم زده و روی شعله قرار می دهیم وقتی مواد سفت شد مغز پسته را اضافه میکنیم سپس به اشکال مناسب و مورد نظر در می آوریم. گز خانگی آماده می باشد.